De wekker gaat. Een gewone werkdag in een ongewone tijd. Ik schuif de gordijnen open, en voel een lichte teleurstelling dat de zon niet schijnt… Na die heerlijk zonnige dagen van afgelopen weekend schiep dat toch een verwachting. Maar, ik zie niet alleen dat de zon niet schijnt, ik zie eigenlijk bijna niets – ‘Oh, het is mistig!’

Ik houd van mist. Ik houd ervan als zij – net zoals sneeuw dat kan – alles kan betoveren. Ze weet lelijke dingen te verhullen. De ruis verdwijnt van alles wat er even niet toe doet. Dat is de positieve kant. Maar mist heeft ook een andere kant; je kunt de dingen ‘in het verschiet’ nog niet zien. Dat geeft ook onzekerheid.

Mist is een prachtige metafoor om deze onzekerheid uit te drukken. In woorden en beelden. Dat het juist vanochtend zo mistig is, is voor mij echt een cadeautje. Enerzijds omdat dit natuurverschijnsel zeer welkom is na een saaie kwakkelwinter zonder rijp, vorst of mist (lees: saai voor een natuurliefhebber en fotograaf). Anderzijds omdat het ineens uitdrukt hoe ik me voel. Als beelddenker helpt me dat, en ik denk velen met mij.

Al wandelend laat het me even stilstaan, voelen en ervaren. Het is prachtig, de stilte van de vroege ochtend. Maar ook unheimisch. Koud. Ik weet dat het niet echt klopt; er moeten op dat tijdstip veel meer mensen op de been zijn. Woon-werk verkeer, moeders die met hun kinderen naar school fietsen. De mensen zitten binnen. Achter deuren en ramen. Verborgen.

Er gaat een wereld schuil achter die mist. Als je dingen even niet kunt zien – is het er eigenlijk dan nog wel? De goede, mooie dingen, je kunt ze niet zien. Maar ook de nare, lelijke dingen, ook die zie je niet. Die onzekerheid; wat is het wat ik nu niet kan (over)zien?

 

 

Onzekerheid. Ineens weten we allemaal wat dat is. Of je nu rijk bent of arm, heel druk bent of een lege agenda hebt, gezond bent of ziek. Het is een feit dat we allemaal tegelijk in een onzekere tijd leven.

Door de onzekerheid heen kan ik toch intens genieten. Me op zo’n ochtend als deze blij voelen. Omdat je bij onzekerheid twee keuzes hebt: je ziet ‘het goede en het mooie’ óf je ziet het nare, en moeilijke. In beide gevallen zie je het niet écht, maar maak je je een voorstelling. Aan jou de keuze, kies je voor angst of kies je voor vertrouwen? Ik ben dankbaar voor mijn stabiliteit om iedere dag opnieuw voor het goede en het mooie te kiezen, in plaats van me te laten leiden door angst. Dat gaat niet vanzelf, maar dat kun je wel oefenen. Ik kies ervoor elke dag opnieuw bewust te genieten van kleine dingen en momenten. Van natuurschoon, kleuren en details. Dat kan heel eenvoudig, en heel dichtbij huis. Overal is schoonheid – als je het wilt zien.

Zo wandelend kijk ik, fotografeer ik en mijmer ik. Geniet ik van de hoop. Helpt het te weten dat we met elkaar in dezelfde onzekerheid zitten, iedereen begrijpt waar het over gaat, halve woorden zijn genoeg. Die gemeenschappelijkheid doet goed. De positiviteit geeft perspectief. Ik weet dat straks de zon weer gaat schijnen. In het klein, zodat deze mist van vanochtend weer optrekt. En straks in het groot, omdat de ‘zon’ sterker is dan de narigheid. Ik geloof in de goedheid die alles opnieuw te voorschijn zal laten komen. De warmte die mensen weer uit hun huizen krijgt – als de tijd daar is.

Tot die tijd geniet ik van dat wat is.

 

‘The task we must set for ourselves,
is not to feel secure –
but to be able to tolerate insecurity.’ 

– Erich Fromm

 

Essencio bewust kijken natuurfotografie inspiratie lente 2020 mist Margreet Kattouw 8

Essencio bewust kijken natuurfotografie inspiratie lente 2020 mist Margreet Kattouw 9

 

Gratis inspiratiedownloads: wallpapers over de schoonheid van onzekerheid

Iedere eerste dinsdag van de maand versturen we een inspiratienieuwsbrief met gratis wallpapers voor je bureaublad, telefoon en social media. Daarop vind je een mooie (natuur)foto en inspirerende quote. In de maand april 2020 kon je wallpapers met een foto van deze ochtend downloaden, met de quote hierboven.

Hieronder vind je ze ook, als cadeautje en reminder, om de onzekerheid te leren verdragen in plaats van steeds opnieuw te zoeken naar veiligheid.

Essencio desktop bureaublad inspiratiedownload wallpaper 2020 april de schoonheid van onzekerheid bewust genieten van de mist

Download bureaublad desktop

Download achtergrond mobiel

Download social media-post

 

Wil je vaker geïnspireerd raken? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.