Dankbaarheid. Voor de één is het een bekende waarde. Voor de ander een nieuwer begrip. Er is al veel geschreven over dankbaarheid. En toch zien ook wij de behoefte om er woorden aan te geven, omdat het zoveel waarde heeft.

In onze wereld lijkt alles steeds maar succesvoller, efficiënter, mooier te moeten. Dagelijks worden we overspoeld met prikkels via onze schermen die ons uitnodigen tot méér. Terwijl de kunst van het leven zit in ‘genieten van genoeg’. We hopen dat we je met dit blog kunnen enthousiasmeren om (meer) met dankbaarheid aan de slag te gaan.

Waar ik vandaag dankbaar voor ben…

Wat is dankbaarheid precies? Van Dale omschrijft het als: ‘dank voelend’ en ‘voldoening geven’. Je kunt voor heel veel dingen dankbaar zijn. Grote dingen, zoals: je gezondheid, zinvol werk, een fijne relatie, een mooi huis om in te wonen. Maar ook kleine dingen, zoals het zonnetje dat naar binnen schijnt, een tjirpende vogel of het ruizen van de zee. Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

“Als je dankbaar bent, dan heb je de moed om te vertrouwen. En op die manier overwin je angst.”
David Steindl-Rast (citaat uit: Het grote boek van Levenskunst)

Het effect van dankbaarheid op je eigen leven

Dankbaarheid is een relatief jong begrip uit de psychologie. De eerste wetenschappelijke publicatie komt uit 1968. Rond de eeuwwisseling kreeg het begrip dankbaarheid meer aandacht in de positieve psychologie en zijn er meerdere onderzoeken naar gedaan.

De positieve effecten van dankbaarheid zijn duidelijk aangetoond. Verschillende studies hebben uitgewezen dat dankbaar zijn je helpt om vaker gevoelens van tevredenheid en vreugde te ervaren. Ondanks je omstandigheden.

Zoals Anselm Grün in zijn boek ‘Het grote boek van Levenskunst’ heel mooi omschrijft: “Dankbaarheid heeft een bevrijdende werking. Ze bevrijdt je van de dwang om jezelf met anderen te vergelijken en je activiteiten en je capaciteiten boven die van anderen te stellen.”

Dankbaar zijn laat je niet alleen maar focussen op dingen die je nog wilt bereiken. Het laat je bewust genieten van dat wat er nu al is. Zo helpt dankbaar zijn om je te wortelen, om meer te leven vanuit je essentie. Om je bewust te worden van alle dingen die je ten deel vallen. Vanuit een dankbare houding, ervaar je meer geluk.

Essencio - Affirmatiekaart - Ik neem de tijd om dankbaar te zijn 2
Note To Self: ‘Ik neem de tijd om dankbaar te zijn’ – Deze kaart is ook verkrijgbaar in onze shop

Altijd dankbaar zijn – dat is moeilijk…

Dankbaar zijn wil niet zeggen dat je dankbaar moet zijn voor alles. In ieders leven is verdriet, pijn, moeite, onzekerheid en angst. Het is logisch dat je je daar niet dankbaar voor voelt.

Toch merken we ook vaak dat nare en heftige situaties ons – achteraf – nieuwe inzichten bieden die ons helpen groeien.

In het beoefenen van dankbaarheid is het de kunst om dankbaar te zijn onder alle omstandigheden. Want, hoe je situatie ook is… Is er niet altijd iets om wél dankbaar voor te zijn?

Het effect van dankbaarheid op anderen

Ook blijkt dat mensen die dankbaar leven, meer van betekenis zijn voor anderen. Door dankbaar te zijn voor dat wat anderen voor je doen, ervaar je meer verbondenheid met hen. Je bent je immers bewuster hoe belangrijk ze voor je zijn. Door die grotere verbondenheid, ben je meer gemotiveerd om hen te helpen. Daardoor word je relatie met hen nog sterker… Waar jij weer dankbaarheid voor ervaart. Dit brengt je in een positieve spiraal.

En het blijkt dat als je dankbaarheid ervaart, je ook geneigd bent het gedrag van anderen positiever te interpreteren. Dat heeft tot effect dat je positiever reageert op anderen, waardoor je meer goede sociale ervaringen opdoet. Die vergroten je binding met de mensen om je heen. Waar jij weer dankbaar voor bent – enzovoorts.

“I promise myself that I will enjoy every minute of the day that is given me to live.”
– Thich Nhat Hanh

Hoe doe je dat precies, dankbaar zijn?

Als je bewust aan de slag wilt om een dankbare levenshouding te ontwikkelen, dan werkt dat het beste als je je dankbaarheden opschrijft. Met een pen en op papier. Dat verwerken je hersenen namelijk beter dan wanneer je het digitaal typt.

Ook helpt het om van je dankbaarheid een prettige gewoonte te maken. Het beste werkt dit als je vrijwillig aan het schrijven meedoet en het niet als verplichting gaat zien. Zoek naar een vast moment van de dag of in de week; wat voor jou prettig en haalbaar is. Dit kan iedere avond voordat je gaat slapen, of iedere zondagochtend tijdens het ontbijt. Alleen, of samen met je gezinsleden.

En het helpt om je motivatie en inspiratie met anderen te delen, zodat ze je erin kunnen steunen (en wellicht ook geïnspireerd raken!).

“Gratitude unleashes the freedom to live content in the moment, rather than being anxious about the future or regretting the past.” – Nancy Leigh DeMoss

Dankbaarheid is een werkwoord: dat vraagt om oefenen

Een dankbaarder mens word je niet van de ene op de andere dag. Dat heeft tijd nodig. Dankbaar zijn vraagt oefening. Uit onderzoek blijkt dat je tussen de 18 en 254 dagen nodig hebt om een positief effect te meten, dat varieert per persoon.

Om dankbaarder te leven, is wilskracht, ambitie en doorzettingsvermogen nodig. Zodat danken steeds meer onderdeel van je leven wordt.

Maar: laat het je niet weerhouden om nu al te beginnen. Want ieder dankbaar moment, iedere extra positieve gedachte die je ervaart, kan een omslagpunt betekenen. Hoewel je op dit moment het grote geheel niet kunt zien, kan iedere klein positief woord, iedere uiting van dankbaarheid, een groot verschil maken in jouw of iemand anders leven.

Een dankbare levenshouding kan je veel brengen. Het heeft effect op je eigen leven, én dat van anderen.

Tip: Hier vind je een mooie korte inspiratiefilm over dankbaarheid.

Bronnen en inspiratie: Het grote boek van Levenskunst – Anselm Grün, Duizendmaal dank – Ann Voskamp, Tips van dankbaarheidsexpert Lilian Jans-Beken, Dankboek – De Correspondent, Onderzoek naar schrijven en onthouden 


My Gratitude Journal Essencio - persoonlijk luxe dankbaarheidsboek stijlvol dankboek notebook mosgroen

Praktisch en creatief aan de slag met dankbaarheid?

Ondanks dat er al veel manieren zijn om je dankbaarheden op te schrijven, misten we zelf nog een stijlvol ontworpen dankbaarheidsboek, dat op een creatieve manier ruimte geeft aan je dankbaarheden. Daarom hebben we My Gratitude Journal ontwikkeld: een stijlvol notebook van mosgroen linnen, met creatieve kaders die uitnodigen om in te schrijven, tekenen, kalligraferen of handletteren. Of plak er een kaart, foto of beeld uit een tijdschrift in.

My Gratitude Journal is onderdeel van onze Notes To Live By-collectie. Je ontdekt er ook kaarten met mooie quotes, woorden en zinnen, die je helpen als kompas voor je leven. Een Quote To Note Book om waardevolle quotes in op te schrijven en te bewaren. En een persoonlijk notitieboek, met ruimte voor dat wat voor jou essentieel is om te onthouden.

 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.