Ons land is veranderd. Zomaar, in een paar weken en dagen tijd. Bij de een geeft dat onrust en angst, de ander is laconieker. Voor veel van ons lopen allerlei emoties door elkaar heen. Zo’n eerste week van thuisblijven met elkaar is nog wel te doen. Maar wat als dit meer dan drie weken gaat duren? Hoe zorgen we met elkaar voor een goede mindset?

Laat de lente een van de prachtige en gratis antwoorden hierop zijn.

In plaats van het zoeken naar tijd ís er ineens tijd. Zomaar. In plaats van mopperen wat je nu niet kunt, kun je dit omarmen en gebruikmaken van het gegeven dat je nu ineens dingen wél kunt doen. Onderaan dit blog vind je een aantal praktische tips.

Alles is anders en toch is alles zoals het was

Ondanks dat onze mindset vol met het woord corona zit, gaat het leven ook gewoon door. De boodschappen worden gedaan, we zetten een maaltijd op tafel en proberen zo goed mogelijk het ritme in de dag te bewaren, wat zeker nodig is als je kinderen hebt die thuis zijn.

Vind je het moeilijk om los te komen van het overal aanwezige coronagevoel? Sluit je dan even af van het nieuws, elk uur het nieuws checken maakt je niet positiever en vrolijker. Beperk je tot twee of drie keer per dag, dan blijf je prima op de hoogte. En blijf ook het goede nieuws lezen.

De beste tip om je zinnen te verzetten is je wandelschoenen aan te trekken! Ga een flinke tijd naar buiten (op minimaal 1,5m afstand van anderen). Het is een zegen dat de lente komt, wat een verademing na al die storm en regen van de afgelopen tijd. Dat is al iets om dankbaar voor te zijn.

Van alle seizoenen is de lente het meest positieve en beste seizoen om met je zintuigen te ervaren. Dat moet zo zijn, om deze crisis aan te kunnen.

Als je buiten bent: kijk, ruik en luister. Dit is het mooiste seizoen om met je zintuigen te ervaren. Ook dat moet zo zijn: deze noodsituatie komt op het moment dat de lente in aantocht is. De lente is het allerbeste seizoen wat ons het makkelijkst positief laat zijn. Alles wat de lente ons biedt maakt immers blij. Je voelt de eerste warme zonnestralen, je ruikt de bloesem, je ziet lammetjes dartelen, je hoort de kievieten ‘zingen’.

Geniet van de kleine momenten

Stel je ervoor open, en kijk hoe het leven in de natuur doorgaat. Zo proberen wij ook te genieten van die kleine momenten. Margreet: “’s Ochtends vroeg kijk ik uit het raam, genietend van alle weidevogels en ganzen die ik aan de overkant zie. Er vliegt een echtpaar zwanen over, wetende dat die elkaar een leven lang trouw zijn, en samen voor een toekomst gaan. Ik zie scholeksters naar eten zoeken, grauwe ganzen met elkaar ruziemaken en de kieviet scharrelen. Ik geniet van de ontluikende lente, het geluid van vroege vogels, de zon zien opkomen.”

Bekijk de bloesem, ruik het versgemaaide gras, hoor het geluid van de vogels, voel het lieveheersbeestje over je arm lopen.

Jiska: “De witte magnoliaboom in onze achtertuin vouwt zich iedere dag verder open. Prachtig. Ondertussen maken we onze stadstuin voorjaarsklaar en ruiken we het eerste gemaaide gras. En terwijl we bezig zijn, maken we ook ruimte om stil te staan, en verwonder ik me samen met mijn dochter van bijna twee over een lieveheersbeestje dat over onze handen kruipt.”

https://www.instagram.com/p/B9oVWU2FttO/

Sta eens letterlijk stil bij de bloesem die je aan de bomen ziet. Ruik je de bloesem? Je ervaart de natuur zo anders als je de tijd neemt. Stap van je fiets af, sta even stil, en kijk hoe de bloesemblaadjes aan de tak groeien. Zie ze dansen in de wind. Zie hoe intens wit ze lijken als de zon erop schijnt. Bekijk het uitrollen van de nieuwe, frisgroene blaadjes.

Het leven gaat verder, ook met corona erbij

Naar de natuur kijken geeft rust en laat alles in een groter perspectief zien. Ervaar dat je onderdeel bent van een groter geheel. Een geheel dat doorgaat, en zijn eigen ritme heeft. Het leven gaat verder, ook met corona erbij.

Kies er bewust voor dat je je geest vult met het goede, het positieve. Beperk het negatieve zoveel als je kunt. En kies iets waarbij je de rust ervaart. Je zult waarschijnlijk veel energie nodig hebben voor dingen die je niet gewend bent de komende tijd, ga er zuinig mee om.

Je zult waarschijnlijk veel energie nodig hebben voor dingen die je niet gewend bent de komende tijd, ga er zuinig mee om.

Zo ga je positief met je energie om deze tijd

Nog een aantal tips die we graag met je delen:

  • Ga elke dag (meerdere keren) naar buiten voor frisse buitenlucht en vitamine D
  • De vogels laten zich volop horen! Heb je kinderen? Maak een vogelkaart en ga samen verschillende vogels spotten
  • Haal de natuur dichtbij: zoek naar bijzondere blaadjes, takjes en bloemetjes. Leg ze bij elkaar, en maak een mooie collage
  • Als je ziek bent en je huis niet uit mag, kun je ook een prachtige natuurfilm kijken en zo van de schepping genieten
  • Maak een dagritme dat goed werkt voor jou en/of je gezin; structuur biedt houvast, duidelijkheid en rust
  • Omring je met positieve woorden – die helpen je verder
  • Geef elkaar complimenten
  • Oefen in dankbaarheid
  • Doe iets goeds voor een ander (van tulpen bezorgen bij verzorgingstehuizen tot videobellen met opa en oma, van boodschappen voor de buurvrouw tot en een kaartje voor een jarige die nu zijn verjaardag niet kan vieren)
  • ‘Geef aandacht en zoek de stilte, ze zijn de meest luxe dingen van vandaag’, het is een van onze lievelingsquotes. Als je tijd hebt om te lezen, kies dan bijvoorbeeld voor dit bijzondere magazine over stilte

Daarnaast zijn er al heel veel mooie en creatieve initiatieven ontstaan de afgelopen tijd. Kijk bijvoorbeeld eens op The Happy Activist voor een uitgebreid overzicht.

En misschien vind je nog inspiratie en tips in deze blogs:

• Wandelen zonder doel brengt je verder
• Loop met je hoofd in de wolken
• De bekende weg zit vol verrassingen

 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.