We hebben allemaal zo nu en dan behoefte aan rust. En dus boek je een vakantie. Of ga je een dagje uitwaaien op het strand. Toch komt dan vaak al gauw de onrust weer om de hoek kijken. Laat een fles met water je vandaag iets moois leren. Want je hebt stilstand nodig om écht tot rust te komen. 

Een fles met water en zand staat symbool voor ons leven. Als je hem heen en weer schudt, wordt het water troebel en kun je er moeilijk doorheen kijken. Zo is het ook met ons leven: als we rennen en jagen en tegen van alles aanbotsen, klotst het water heen en weer en wordt het zicht troebel. Helder zicht op het werkelijke leven is dan moeilijk. Je kunt een boswandeling maken om je hoofd leeg te krijgen, maar durf je ook langer stil te staan om de onrust in je leven echt een plek te geven?

Je kunt allerlei zelfhulpboeken lezen over stilte en onthaasten, maar de les van de fles is praktischer.

Als je langer stil bent, kun je worden geconfronteerd met een onrustig of angstig gevoel. Doordat er van alles in je hart omhoog komt. Het is verleidelijk om de stilte dan te ontvluchten, maar dan mis je wel iets. Als je met de vragen uit je eigen hart aan de slag gaat, kun je meer ontdekken over begrippen als acceptatie, loslaten en overgave.

Nu kun je allerlei zelfhulpboeken lezen over stilte en onthaasten, maar de les van de fles is eenvoudiger, en praktischer toepasbaar: als je een fles met zand gewoon stil op tafel neerzet, zal het zand zakken en wordt het water weer helder. Een reminder om soms écht even te stoppen in plaats van steeds maar door te gaan.

Dit heb je nodig:

  • Een glazen fles met dop
  • Een schep aarde uit de tuin of de zandbak
  • Een trechter of een leeg koffiefilterzakje

Dit moet je doen:

Doe het zand in de fles, bijvoorbeeld met een trechter, of een koffiefilterzakje waar aan de onderkant een stukje van afgeknipt is. Vul de fles daarna met water.

En dan… Wees stil en heb geduld

Je zult zien dat na een uur het water in de fles al vrij helder is. Maar echt brandschoon water krijg je pas na een aantal dagen! Je kunt de fles op je bureau naast je laptop zetten als geheugensteun voor stilstand in je leven.

De les van de fles vind je ook in de glossy ‘Stil’. Een cadeau voor iedereen die zichzelf, of iemand anders, een moment van rust en bezinning gunt. Verkrijgbaar in onze shop.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.