Tussen de Kerstproducten die volop in de winkels liggen, vind je bij steeds meer winkels, zoals Hema en Dille & Kamille, ook adventskalenders en adventkaarsen om toe te leven naar Kerst. Maar wat is advent eigenlijk? En hoe sta jij er bij stil? Laat je je meevoeren in de drukte van december, of maak je ook tijd voor bezinning?

Het woord ‘advent’ stamt af van het Latijnse woord ‘adventus’, dat ‘komst’ betekent. Tijdens advent wordt toegeleefd naar het Kerstfeest, dat de komst van Jezus symboliseert. Tegelijk wordt er uitgekeken naar de wederkomst van Jezus op aarde. De adventsperiode begint vier zondagen voor Kerst en duurt tot Kerstavond.

Het vieren van advent heeft geen Bijbelse oorsprong. De eerste notatie van advent komt van een Roomse paus uit de zesde eeuw. Advent is door de eeuwen heen een ritueel geworden, dat in veel kerken nog door leeft. In kerken en huizen wordt advent symbolisch zichtbaar gemaakt door kaarsen, kransen en kalenders.

Een kaars als symbool voor licht in de duisternis

Van de bekende adventssymbolen, is de kaars het meest veelzeggende symbool. Juist in deze periode van korte dagen en donkere nachten. Door alle eeuwen heen hebben mensen het licht en donker ervaren als ultieme tegenstelling. Licht en donker, dag en nacht staan voor leven en dood, het goede en het kwade.

“Vuur symboliseert liefde, licht en warmte”,zegt Claudia Venhorst, religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Zo is het met het aansteken van kaarsen. Het gebeurt uit liefde, uit gevoel. Het geeft uiting aan wat je bezighoudt. Dat is niet altijd in woorden te vatten.”

Ervaar rust en dankbaarheid tijdens Advent

Juist in deze maand vol feestelijkheden en samenzijn, zijn momenten van rust en naar binnen keren extra waardevol. Advent kan je het ritueel bieden om tijd te maken voor bezinning en rust, en dankbaar terug te kijken op het afgelopen jaar. “Met een ritueel kom je binnen in iets groots, iets wat ver voor jou is ingesteld”, zegt filosoof Herman De Dijn treffend.

Als alles duister is
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft
– Taizé

Vier Advent met kaarsen of adventskalender

Hoe je dit ritueel eigen kunt maken? Creëer een sfeervol bezinningshoekje of -plekje in huis, waar je bijvoorbeeld iedere avond bewust een kaars brandt. Begin ermee vanaf de eerste adventszondag (in 2023 is dat zondag 3 december). Steek iedere adventszondag één nieuwe kaars aan. Je kunt vier losse kaarsen neerzetten of het hoekje aankleden met een mooie adventskandelaar.

En ook leuk: maak gebruik van onze Essencio adventskalender. Dit is een huis van papier waar je een kaars achter kunt zetten. Open iedere dag een luikje met een inspirerend woord, waardoor er steeds meer licht je huis in schijnt.

Tip: Luister hier het Taizé-lied ‘Als alles duister is’

 

Download gratis wallpaper ‘Licht in de duisternis’

Iedere eerste dinsdag van de maand verrassen we onze nieuwsbrieflezers met drie inspiratiedownloads. Deze zijn te gebruiken als bureaublad, telefoon-achtergrond en social media-post. Bijvoorbeeld deze, met het Taizé-lied erop. Hieronder ook gratis voor jou te downloaden en te gebruiken.

Essencio-desktop wallpaper als alles duister is

.    Essencio-telefoon wallpaper iphone Bezinning  

Je download deze wallpapers door erop te klikken.

 

Wil je ook maandelijks verrast worden met nieuwe inspiratiedownloads? Schrijf je dan in op onze inspiratienieuwsbrief.