Hoe denk en leef jij? Vanuit positieve of toch vaak ook vanuit negatieve gedachten? We zijn snel geneigd om negatieve woorden toe te laten in onze gedachten. Zoals: ‘Gaat de wekker nu al? Ik wil nog niet opstaan. Hoor ik regen buiten? Oh bah, geen zin in vandaag’. Of vermanend tegen een ander: ‘Schiet nou eens op, zo komen we nog te laat!’ Maar ook tegen jezelf: ‘Anderen hebben een prachtige baan, dat zal ik nooit kunnen krijgen.’

Belemmerende gedachten hebben invloed op hoe je over jezelf en anderen denkt. Ze zijn niet per definitie slecht, maar je voelt je er al gauw minder fijn door. Positiviteit geeft je een heel ander gevoel. Denk aan woorden als acceptatie, dankbaarheid, liefde, vreugde, hoop. Positiviteit brengt je een open blik, een open hart. Het gaat dieper dan ‘don’t worry, be happy’.

Onderzoeken uit de positieve psychologie en gedragspsychologie laten steeds meer het effect zien van positiviteit. Dat positieve woorden effect hebben op je denken, je voelen en je handelen.

Whatever we plant in our subconscious mind and nourish with repetition and emotion will one day become a reality.
– Earl Nightingale

Kan iedereen positief leren denken?

Nu heeft de één een positievere basishouding dan de ander, wat invloed heeft op hoe je denkt over jezelf en anderen. Dat heeft te maken met onze genen, met hoe we zijn opgevoed en door wie we zijn gevormd toen we volwassen werden. Denkpatronen als ‘ik doe het ook nooit goed’, ‘ik moet meer geduld hebben’ of ‘ik kan hier niks aan veranderen’ zijn lastig om bij te sturen.

Maar het is mogelijk om negativiteit  te varanderen of in ieder geval te verzachten. “Je bent geen gevangene van je gevoelens”, zegt ‘geluksprofessor’ Richard Layard op NRC.nl. “Als íéts de laatste decennia uit geluksonderzoek blijkt: interventie in je eigen emoties is mogelijk, en het werkt. (…) Het gaat er met name om dat je tijdens de dag goed observeert wat je negatieve gedachten zijn. Vriendelijk zijn voor jezelf en proberen die negatieve gedachten te isoleren. Als je die negatieve gedachtepatronen herkent, kun je ze aanpakken door erover te praten met anderen (of in therapie), en dat werkt zeer positief op je geluk.”

Deze Note To Self-kaart ‘Ik ga positief denken’ vind je in onze shop

Welke positieve woorden zou jij vaker tegen jezelf willen herhalen?

Het begint dus bij bewustzijn.

Ga eens bij jezelf na: welke belemmerende gedachten heb jij vaak?

Je kunt niet je gevoel veranderen. Maar je kunt wel je gedachten sturen. Onze geest kan niet tegelijk aan meerdere dingen denken. We zijn er zelf bij wát we tegen onszelf zeggen.

Hoe kun je dat doen? Heel praktisch: plaats een positief woord tegenover een negatieve gedachte die je hebt.

Belemmerende gedachten > Helpende gedachten
Het moet perfect! > Het mag ook imperfect zijn. Goed is goed genoeg.
Ik kan dit niet… > Iedere stap brengt me verder
Schiet op! Ik heb haast
 > Ik heb de tijd om te doen wat ik wil doen.
Ik heb geen zin… > Ik ben dankbaar voor een nieuwe dag, wat deze me ook brengt.
Ik móét dit doen > Ik wíl dit doen

Herken je een belemmerende gedachte? Schrijf hem op. En zet daar dan een positieve gedachte tegenover. Maak die positieve gedachte vervolgens op een prominente plek om je heen zichtbaar. Schrijf hem bijvoorbeeld als affirmatie op een kaart, hang hem op je badkamerspiegel, in de hal of boven je bureau. Dan kun je de positieve woorden gaan lezen, herlezen en overdenken. En door deze positieve gedachte steeds voor jezelf te herhalen, juist ook als de negatieve gedachte naar boven komt, kunnen de woorden steeds meer onderdeel van je levenshouding worden.

Deze kaart ‘Be patient with yourself’ vind je in Note To Self-kaartenset Onthaasten

Hoe een positieve mindset onbewust een grote impact kan hebben

Positieve woorden en gedachten zijn niet de oplossing voor al je problemen. Ze kunnen niet voorkomen dat er negatieve dingen gebeuren. Maar positiviteit kan je kracht geven en je op andere gedachten brengen. Het kan je meer creativiteit brengen, rust, en veerkracht. Waar negativiteit je bloeddruk verhoogt, brengt positiviteit je kalmte.

En wie weet wat voor een omslagpunt die ene positieve gedachte betekent! Hoewel je op dit moment het grote geheel niet kunt zien, kan ieder klein positief woord een groot verschil maken in jouw óf iemand anders leven.

Zaai een gedachte, en je oogst een daad
Zaai een daad, en je oogst een gewoonte
Zaai een gewoonte, en je oogst een karakter
Zaai een karakter, en je oogst je toekomst.

– Vrije vertaling naar Ralph Enderson

Praktische tips om positiever te denken en te leven

Tot slot nog enkele tips om positiever te denken en leven:

– Wees dankbaar, en schrijf dat ook concreet op (bijvoorbeeld in een dankbaarheidsboek)
– Houd een positief dagboek bij
– Stop met oordelen
– Besef dat je problemen kunt hebben en toch een positief mens kunt zijn
– Straf jezelf niet als je negatieve gedachten ervaart, ze mogen er zijn
– Besef dat niet al je gedachten waar zijn
– Leer de schoonheid te zien in kleine dingen
– Positief of negatief is voor iedereen anders; laat het concept ‘goed’ en ‘slecht’ los
– Je kunt een negatieve spiraal doorbreken door op je ademhaling te letten. Blijf bewust ademhalen totdat het rustiger wordt in je lijf
– Geef iedere dag minimaal één compliment aan iemand anders (en zegt bij een ontvangen compliment ‘Dank je wel!’)
– Zoek naar vaste momenten voor je positieve gedachten. Tip: begin en eindig de dag met deze bewustwording. Zo slaap je beter in, en start je de dag positief
– Vraag een huisgenoot om je hierin scherp te houden

Essencio - Affirmatiekaart - Ik neem de tijd om dankbaar te zijn 2
Deze Note To Self-kaart ‘Ik neem de tijd om dankbaar te zijn’ is verkrijgbaar in onze shop

Om je te helpen om positiever te denken en te lezen, ontwikkelden we deze affirmatiekaarten. Margreet: “Ik weet uit ervaring: informatie is nog geen transformatie. Je kunt nog zoveel boeken lezen en podcasts beluisteren, maar je moet de kennis die je opdoet vooral ook gaan toepassen in je leven. Concreet en praktisch, aan de slag gaan dus.” Deze Note To Self-kaarten bevatten woorden en zinnen die je helpen groeien naar een positieve mindset. Ze zijn ontworpen in lichte, zachte tinten, met rustige beelden uit de natuur. Ze gaan over thema’s als zelfliefde, onthaasten, en lichter leven. Enkele zijn ook los verkrijgbaar.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs en tips? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.