Jezelf regelmatig verwonderen is goed voor je! Dat is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek naar de positieve effecten van verwondering op ons welzijn. Wat blijkt? Of je nu in stilte geniet van de veelheid aan kleine wonderen om je heen, of groots geluk deelt met een ander: verwondering maakt mensen gelukkiger en gezonder.

Hoe dat kan? Verwondering wordt door de onderzoekers beschreven als een emotie die gepaard gaat nieuwsgierigheid, verbazing of zelfs ontzag. Verwondering zorgt ervoor dat je minder bezig bent met jezelf en negatieve gedachten. Want als je oog valt op bijzondere ervaringen om je heen, brengt dat je vreugde, dankbaarheid en nederigheid.

Een ander positief effect is dat verwondering ons meer in verbinding brengt met de wereld, maar ook met elkaar. Momenten van geluk willen we tenslotte graag delen met de mensen om ons heen.

“Het is een stille veelheid van kleine wonderen die het leven mooi maakt.” – Marjorie P. Hinckley

Natuurlijke verwondering

In alle seizoenen van het jaar en je leven is er zoveel om je over te verwonderen. Bij Essencio verwonderen we ons vaak over de natuur; ons kantoor in Bovenveen is omringd door het groen. We proberen er bewust te genieten van de geur van ochtenddauw, het geluid van regen op het dak, de dichte mist die ineens plaatsmaakt voor de zon en alle kleurrijke bomen zichtbaar maakt. Of de bezige eekhoorns die vrolijk voorbij rennen door de tuin.

Verwondering in het onverwachte

Natuurlijk kunt je ook positief geraakt of verrast worden door andere dingen die zomaar op je pad komen en daardoor verwondering ervaren. Een lief gebaar van iemand van wie je het niet had verwacht, een inspirerende quote die je precies tegenkomt op een moment dat je het nodig hebt, de schoonheid van een kunstwerk waar je oog op valt. Waar heb jij je het laatst over verwonderd?

“Train yourself to be in awe of the subtle, and you will live in a world of beauty and ease.” – Rodney Yee

De volgende keer wanneer je behoefte voelt om even los te komen van je hoofd en gedachten, ga dan er dan eens op uit en laat je verrassen. Maak een wandeling, bezoek een theater, ga het water op, ontdek nieuwe plekken of wat jou ook maar helpt om verwondering te ervaren – het zou je zomaar goed kunnen doen.

Maak tijd en verwonder je: 3x shoptips

Overal om je heen is schoonheid te vinden, als je er maar voor open staat. Daar is ook ons motto ‘Maak tijd en verwonder je’ vandaan gekomen. Als een reminder voor onszelf en jou om bewust te kijken, luisteren en voelen. Om tijd te maken voor de kleine dingen, waar vaak het grootste geluk in te vinden is. Deze producten uit onze shop kunnen je hierbij helpen.

Essencio_poster_A5_Verweven_Herken_schoonheid_in_alle_dingen_quote
‘Herken schoonheid in alle dingen.’ Mini-poster (formaat A5) met inspirerende quote en foto van natuurlijke details. Ook verkrijgbaar in posterset ‘Verweven’. – Losse poster: € 3,95, set: € 9,95

 

Essencio-Agenda-2024-mooie-jaaragenda-planner-met-weeknummers-notitieruimte-natuur-rustig-quotes 17
In de Essencio Agenda’s 2024 met als thema ‘Vertraag en verwonder’ vind je reminders voor het opschrijven van je dankbaarheid en herinneringen. Ook kom je af en toe een reflectievraag of korte overdenking tegen die hierover gaat. – Essencio Agenda’s 2024, vanaf € 15,95

 

My Essential notes_notebook_essencio_vierkant-0283
Leg je momenten van verwondering als waardevolle herinneringen vast in het luxe notitieboek My essential notes. – € 21,95

 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.