Waar word jij gelukkig van? Dat je gezond bent, een veilig thuis hebt of leuk werk doet? Of word je gelukkig van gezelligheid met dierbaren, mooie reizen maken of genieten van goed eten? Of misschien zoek je het geluk in de kleine dingen om je heen?

Het World Happiness Report is een lijst met de meest gelukkige landen ter wereld. Nederland staat heel hoog: op plaats 5. Wat hebben we het goed getroffen!

Geluk is een hip begrip. We lijken er continu naar op zoek te zijn. In ons werk, in onze relaties, in ons huis, in ons uiterlijk, in eigenlijk alles wat we doen. Want: het leven is kort, dus moeten we er niet het beste uithalen en de beste versie van onszelf worden?

Er is al veel over geluk geschreven. Zelfhulpboeken en blogs staan er vol mee. Met tips en stappenplannen hoe jij gelukkiger kunt worden. Toch gaat het ook steeds vaker over de andere kant van geluk. Wordt het niet teveel een doel op zich? Als we steeds bezig zijn met het verbeteren van ons leven, vergeten we dan niet om te léven?

Je sporthorloge kan zeggen dat je gezond bent, omdat je voldoende stappen hebt gelopen vandaag. Maar dat wil niet zeggen dat je ook erváárt dat je gezond bent.

En er is nog altijd veel onrust. In onze maatschappij. In onszelf. Er zijn in Nederland steeds meer mensen met burn-outs en depressies, ook onder jongeren…

Hoe kan dat?

De gelukscijfers zeggen waarschijnlijk niet alles. Net als dat je profiel op Instagram alleen de mooiste foto’s van jezelf laat zien. Maar dat wil niet zeggen dat je je altijd goed voelt. Net als dat je sporthorloge kan zeggen dat je gezond bent, omdat je voldoende stappen hebt gelopen vandaag en je hartslag op peil is. Maar dat wil niet zeggen dat je dat ook zo erváárt.

Geluk is geen zaak van intensiteit, maar van evenwicht, orde, ritme en harmonie.
– Thomas Merton

Psycholoog Emily Esfahani Smith schrijft in haar boek De kracht van betekenis over het verschil tussen geluk en betekenis. Ze beschrijft een studie waarvoor Amerikanen werd gevraagd of ze gelukkig waren en of ze hun leven betekenisvol vonden. Die studie toont aan dat daar wezenlijk verschil tussen zit.

‘Zoek niet naar geluk, maar naar betekenis en groei. Dan ervaar je wat geluk écht is.’ Deze quote is verkrijgbaar op een A6 ansichtkaart als onderdeel van posterset ‘Eerste essentie’

Ze schetst een voorbeeld van ouders met jonge kinderen. Die ouders voelen zich minder gelukkig, omdat ze slechter slapen, zich continu verantwoordelijk voelen of meer stress ervaren. Maar toch vinden ze hun leven zinvoller dan voorheen.

Emily nodigt je daarom uit om te zoeken naar een betekenisvol leven, in plaats van naar geluk. In NRC zegt ze: “Het najagen van geluk maakt mensen ongelukkiger. Geluk kun je niet afdwingen. Geluk is iets dat komt en gaat. Het kan hoogstens een bijproduct zijn van een zinvol leven.”

“Als we onze taken zien als een kans om anderen te helpen, zullen ons leven en werk aan betekenis winnen.”

Uit haar studies blijkt dat een zinvol leven uiteindelijk tot een diepere vorm van welbevinden leidt. Landen die hoog scoren op de geluksindex, scoren laag op de betekenisindex, schrijft ze. Dat kan verklaren dat in gelukkige landen relatief vaker zelfmoord wordt gepleegd. Geluk is vluchtig en bestaat uit korte genietmomentjes. Na gelukkige momenten, komen er ook weer ongelukkige momenten. Betekenis maakt je leven sterker. Dáár groei je van.

Voor een ‘zinvol leven’ hoef je niet per se een hoger doel na te streven, of een roeping te hebben. Jij  mag er zijn, zoals je bent. Met jouw talenten en jouw levensverhaal. Emily: “We vinden niet allemaal onze roeping in het leven. Als we onze taken zien als een kans om anderen te helpen, zullen ons leven en werk aan betekenis winnen. Dat is de erfenis die we kunnen achterlaten.” 

Zoek jij naar geluk? Of ervaar jij geluk doordat je weet dat jouw leven betekenis heeft?

Zo ervaren wij dat zelf ook in ons werk voor Essencio. Als we ons verbonden voelen met anderen. Doordat jij geïnspireerd raakt door dit blog, of geniet van een product uit onze shop. Als we merken dat ons werk voor ondernemers hen verder vooruit helpt. Als we ons ontwikkelen, niet om ons ego te laten groeien, maar om uit te kunnen delen. Vanuit onze missie voor een echte en stijlvolle wereld.

We zoeken naar betekenis, waardoor we groeien. En dat hebben we geprobeerd te vangen in deze quote.

Essencio_Blog_Zoek niet naar geluk maar naar betekenis en groei - social media quote

Woorden blijven beter hangen als je ze herhaalt. Deze quote kun je hieronder downloaden als achtergrond voor je computer, telefoon of als social media-post. Om nog eens te lezen en te overdenken. Dat jouw leven betekenis heeft, doordat jij hier bent.

Download achtergrond telefoon

Download achtergrond desktop

Download social media-post

 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.