Ervaar jij in je leven balans tussen rust en beweging? Kun je naast je werk, studie of andere bezigheden ook regelmatig de haast loslaten en even nietsdoen? Rust en beweging. Als je langer over deze woorden nadenkt, ontdek je hoe rijk en waardevol ze zijn. De natuur leert ons hoe rust en beweging prachtig samengaan. In je leven hebben beide elkaar nodig, maar ook ieder afzonderlijk zijn ze van grote waarde. 

De rijkdom van rust

Om in ons leven in beweging te kunnen zijn, is rust essentieel. Dat ligt in onze natuur; ons lijf heeft rust nodig. Vaak denken we bij het woord ‘rust’ als eerste aan fysieke rust: voldoende slapen, regelmatig ontspannen of uitrusten nadat je vermoeid terugkomt van een rondje hardlopen. Door te rusten, helpen we ons lichaam om op te laden en gezond te blijven.

Maar rust hebben we ook nodig om te kunnen genieten en levensgeluk te ervaren. Verschillende onderzoeken laten de
positieve effecten zien van rust op onze geest.

Regelmatig rusten helpt je om beter of makkelijker:

• je gedachten te ordenen, en te voelen wat er binnenin je leeft;
• los te kunnen laten door de vrijheid die er ontstaat, en zo te vertrouwen of te berusten;
• creatief te worden en nieuwe ideeën te bedenken;
• focus te vinden, zodat je aandacht kunt geven aan mensen en dingen waar jij blij van wordt.

Af en toe een momentje helemaal niets doen is dus héél gezond en nuttig, maar mag bovenal ook fijn en leuk zijn. Rusten hoeft trouwens niet altijd gelijk te staan aan nietsdoen. Er zijn talloze manieren te bedenken waarmee je tot rust kunt komen. Je kunt zelf kiezen wat bij jou past. Wat een rijkdom!

De waarde van beweging

In beweging zijn, wat betekent dat voor jou? Misschien fiets je graag, maak je dagelijks een ommetje, doe je aan fitness met een vriend(in) of ben je actief als vrijwilliger. Regelmatig bewegen is van essentieel belang voor een gezond leven. Het houdt je lichaam fit, en je geest. De hormonen die bij het bewegen vrijkomen, geven je energie én positieve gevoelens. Herken je dat?

‘Plezier is geen doel, het is een gevoel dat steeds gepaard gaat met waardevolle activiteiten.’ – naar een citaat van Paul Goodman

Beweging in bredere zin geeft ons leven betekenis en waarde. Dat gaat over dingen waarvoor jij in beweging wilt komen, omdat je ze belangrijk vindt of er plezier aan beleeft. Het najagen van dromen en verlangens is dan ook een vorm van beweging. Net als je hobby’s, je baan, activiteiten met je gezin of ontmoetingen met anderen. Door in beweging te zijn, geven we ons bestaan zin en ervaren we voldoening. Beweging draait daarin om gepassioneerd bezig zijn met je verlangens. Of dat nu gaat om persoonlijke groei, sport of iets anders.

TIP: Een goede balans is van belang: wees mild voor jezelf. Zo blijft beweging fijn en brengt het je een waardevol leven.

Essencio-blog-de-waarde-van-rust-en-beweging-in-je-leven-uitrusten-op-adem-komen-onthaasting

Een fijne balans tussen rust en beweging

Rust en beweging hebben elkaar nodig en kunnen niet zonder elkaar. Beide heb je nodig in je leven om lekker in je vel te zitten. Het kan soms makkelijker zijn om in beweging te blijven, dan te rusten. Zeker in de snelle wereld waarin we leven; vol (digitale) prikkels, onrust en verwachtingen. Drukte is gewoon geworden… Wist je dat je tegenwoordig op één dag evenveel informatie binnenkrijgt, als iemand 100 jaar geleden in zijn hele leven?

‘Drukte is een keuze. Stress is een keuze. Vreugde is een keuze. Kies goed.’ – Ann Voskamp

Als je steeds bezig blijft, verandert de werking van je hersenen. Plannen, focussen en gevoelens opmerken, lukken steeds minder goed. Je stressniveau neemt toe, waardoor je je ongelukkiger voelt. Dit gaat heel geleidelijk, zonder dat je het door hebt. Daardoor blijf je maar doorgaan. Ook drukte kan zo een verslaving worden.

Er zitten daarom gezonde grenzen aan beweging, maar merken we die ook op? Mag je van jezelf regelmatig stilstaan? En even ‘zijn’?

Met een actief leven is niets mis, het gaat om een prettige balans. Dat vraagt om bewuste keuzes maken over de invulling van je tijd. Zodat je vreugde en kalmte kunt ervaren, terwijl je toch met waardevolle activiteiten bezig bent. Een leven met ruimte voor rust én beweging. Daarom: versimpel en vertraag, schenk aandacht aan wat echt belangrijk voor je is. En neem de tijd om te genieten van dat wat er al is. Het is al meer dan goed.

 

Essencio Agenda 2023 Rust en beweging-9539