Lezen is een heerlijke, onthaastende bezigheid. Door te lezen kun je ontspannen en tot rust komen, maar ook nieuwe dingen leren en groeien. Het geeft je de kans weg te dromen bij een mooi verhaal. Of om meer te weten te komen over een boeiend onderwerp. Toch weten we uit eigen ervaring dat het lastig kan zijn tijd vrij te maken om te lezen. Reserveer daarom elke dag een klein beetje tijd voor een goed boek, en geniet van de rust en vreugde die lezen je brengt. 

Zoek je nieuwe leesinspiratie voor op je nachtkastje, voor je vakantie of om cadeau te doen? In dit blog geven we je 10 boekentips over thema’s die we als Essencio waardevol vinden en graag over lezen: natuur, onthaasting en een positieve mindset.

‘Nergens heb ik meer rust gevonden dan in bossen en boeken’ – Thomas a Kempis

Veel van de boeken hieronder hebben we al met plezier gelezen, een aantal boeken staan hoog op ons lijstje om nog te lezen. Daarnaast heeft onze collega Anne-Jet – die naast haar baan bij Essencio ook in een boekwinkel werkt – een aantal mooie aanraders toegevoegd.

We hopen dat deze boekentips je inspireren en helpen om meer natuur, onthaasting en positiviteit in je leven te brengen. Zit er een boek bij dat je graag wilt lezen? Dan moedigen we je aan om het niet online aan te schaffen, maar bij de boekhandel in je buurt. Daarom hebben we bewust geen links toegevoegd naar de bekende, grote boekenplatforms. Door lokaal te shoppen help je winkels en plaatselijke ondernemers te blijven bestaan 🙂

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_radicale_uitbanning_van_haast

De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer

Ga mee op een ontdekkingsreis naar een leven zonder haast en stress. Leer genieten van het moment en de schoonheid van eenvoud. Dit boek is een indringend, overtuigend pleidooi tégen haast en vóór een langzamere, simpelere manier van leven.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_verwondering_waarom_natuur_goed_voor_je_hersenen_is

Waarom natuur goed voor je hersenen is – Michiel Le Van Quyen

Over de kracht van de natuur en de positieve impact hiervan op ons brein. Allerlei interessante vragen komen voorbij. Hoe zorgt een boswandeling voor minder stress? Waarom zijn de geuren en geluiden van de natuur goed voor je? En waarom hebben dieren een positieve impact op je welzijn? Van Quyen onthult de wonderlijke wetenschap hierachter.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_landlijnen_raynor_winn

Landlijnen – Raynor Winn

Dit inspirerende en waargebeurde verhaal gaat over een lange wandeltocht langs de Schotse kust, waarin de helende kracht van de natuur en de veerkracht van de mens centraal staat. Mocht dit boek je aanspreken, lees dan zeker ook de eerder verschenen boeken van Raynor Winn: Het zoutpad en De wilde stilte.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_het_grote_wildplukboek

Het grote wildplukboek – Edwin Florès

Ben je je bewust van hoeveel eetbare planten, kruiden en vruchten er dichtbij huis te vinden zijn? Dit handboek neemt je mee langs groene bossen en de zilte kust, en geeft handige tips over wildplukken. Waar moet je op letten? Wat kun je zo in je mond stoppen en wat kun je beter laten staan?

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_bladgoud_reinier_van_den_berg

Bladgoud – Reinier van den Berg

Verken de betoverende wereld van bomen en hun rol in ons ecosysteem. Meteoroloog Reinier van den Berg deelt zijn passie voor de natuur en de onschatbare waarde van bomen. Samen met co-auteurs Suzanne Valkman en Simone Groenendijk legt hij op een boeiende manier uit wat die waarde precies inhoudt. En hoe we onze bossen kunnen beschermen zodat we ervan kunnen blijven genieten.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_verwondering_katherine_May

Verwondering – Katherina May

De kleine dingen in het leven brengen soms het grootste geluk. Juist die verwondering kan je hoop bieden in onrustige tijden. Verwondering is een uitnodiging aan ieder van ons om het leven te ervaren in al haar sensualiteit en complexiteit, en de schoonheid te vinden die erin verborgen ligt.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_kunst_ongelukkig_zijn

De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk de Wachter

Psychiater Dirk de Wachter pleit voor een realistischer kijk op geluk en benadrukt de waarde van verdriet, tegenslag en imperfectie in ons leven. Een oproep om niet om niet te streven naar gelukkig zijn, maar naar zin en betekenis in je leven.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_leven_is_leren

Leven is leren – Mirjam van der Vegt

‘Het leven is geen lijstje om af te werken, maar een mogelijkheid om te vieren’ stelt stilte-trainer, schrijfster en spreker Mirjam van der Vegt. In Leven is leren schrijft zij over levenslessen die we leren in de tussentijd van het leven. Niet alleen in de toppen, maar juist ook in de stappen daartussen. Met inspiratie uit de psychologie, Westerse spiritualiteit en persoonlijke ontmoetingen.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_als_een_rivier_nichols

Als een rivier – Morgan Harper Nichols

De inspirerende gedichten, quotes en kleurrijke illustraties in dit boek van Morgan Harper Nichols nodigen je uit om een nieuw ritme te vinden voor je leven. Een ritme van rust, waarbij je innerlijke kalmte ervaart door te leven in het nu. Goed om te weten: in september 2023 is ook haar nieuwste boek Stralen als de zon: vertraag, kijk omhoog en verwonder verschenen.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_levenslessen_van_de_wandelaar

10 levenslessen van de wandelaar – Dorien Draps

Aan de hand van 10 grote levenslessen beschrijft de Belgische auteur Dorien Draps waarom wandelen echt een verrijking van je leven is. Met praktische tips, opdrachten, verhalen en inspiratie om jou te doen wandelen. Want buiten is het beter dan binnen. TIP: Luister ook haar podcast Op Wandel.

Essencio_leestips_inspirerende_boeken_over_natuur_onthaasting_en_positief_denken_glossy-stil-margreet-kattouw

Glossy Stil

Officieel geen boek, maar wel een bijzondere glossy over stilte, reflectie en innerlijke rust. In dit luxe magazine vind je diepgaande interviews, inspirerende spreuken, een aantal cadeaus en prachtig verstild beeld. Een bijzondere uitgave zonder de ruis van advertenties. Gemaakt door Essencio-eigenaar Margreet Kattouw en stilte-trainer Mirjam van der Vegt. Verkrijgbaar in onze webshop.