Vanuit rust zie je dingen helder. In de natuur, en ook in jezelf. Als je stilstaat en tot rust komt, wordt zichtbaar wat er in je leeft. Schrijf je die inzichten weleens op? Het kan je helpen groeien in persoonlijke ontwikkeling. Bij schrijven kan het ook andersom werken: door gewoon te beginnen – met je pen op papier – zonder doel en vanuit de chaos, kun je ineens patronen ontdekken. En helderder zien wat er in je leeft.

Waarschijnlijk heb je op dit moment veel dingen aan je hoofd. Maar zijn alle gedachten die je hebt ook waar? Onze gedachten kunnen soms met ons op de loop gaan. Het helpt om je gedachten op papier te zetten.

Misschien denk je ‘ik kan niet schrijven’. Maar we hebben allemaal het vermogen om woorden te zoeken en te gebruiken om duidelijk te maken wat we bedoelen. Want woorden verbinden ons met onszelf en met anderen. Schrijven kan je helpen orde te scheppen in je gedachten. Het geeft je inzichten.

Schrijven kan je helpen orde te scheppen in je gedachten. Het geeft je inzichten.

Vind je het eng om je gevoelens of emoties toe te vertrouwen aan papier? Besef dat alleen jij het leest en dat het niet gaat om ‘mooi’ of ‘goed’ schrijven. Het eenvoudig ‘van je afschrijven’ helpt al. Uit onderzoek blijkt dat schrijven zelfs helend kan zijn in moeilijke tijden.

Tips om te starten met schrijven

Hoe kun je woorden geven aan je gedachten? Schrijf ze letterlijk op, met pen en papier. Doordat je het papier voelt, een pen vasthoudt en deze heel precies richting geeft, ben je je bewuster van de woorden die je schrijft. Daardoor verwerk je je gedachten beter.

Realiseer je dat je gevoelens of emoties altijd momentopnames zijn. Je bént niet wat je denkt of schrijft. Door te schrijven doe je alleen een poging om je gevoelens te begrijpen en te ordenen. Je schrijft immers niet voor de goedkeuring van een ander.

Door te schrijven, leer je jezelf beter kennen.

Al jouw woorden op papier mogen er zijn. Ze hoeven niet toereikend te zijn voor wat je voelt. Maar ze zullen je rust, inzicht, ideeën, vertrouwen en troost bieden. Door te schrijven, leer je jezelf beter kennen.

Schrijven helpt je groeien in persoonlijke ontwikkeling

“Als we tijd investeren in het vastleggen van onze ideeën, geleerde lessen, voornemens en fouten, groeien we denk ik ook als mens”, zo stelt Ernst-Jan Pfauth in een inspirerend artikel op De Correspondent.

Ook wij schrijven graag. Ikzelf al van kinds af aan. Schrijven helpt me om m’n gedachten te ordenen. Een bijzondere situatie te beschouwen en te herinneren. Zo schrijf ik regelmatig mijn belevenissen op in mijn Essential-notebook. Daarin probeer ik mijn gevoelens te benoemen, zodat ik het later – als ik het teruglees – echt weer kan herbeleven; hoe het was om destijds te leven? In die tijd, op die plek, voor ons als gezin, en voor mezelf. Ik schrijf om moeilijke momenten een plek te geven, en ook over de mooie lessen die ik leer en graag wil doorgeven, bijvoorbeeld aan mijn kinderen.

Met woorden kunnen we orde creëren, nieuwe ideeën laten groeien, elkaar beter begrijpen en innige relaties opbouwen.

Ik maak lijstjes voor de boodschappen en voor to-do’s in huis. Overal waar ik ga neem ik pen en papier mee – anders voelt het als gemis, alsof je je telefoon of portemonnee vergeten bent. In mijn nachtkastje ligt een klein notitieboekje voor hersenspinsels die me in de avond toevallen.

En ik vind het heerlijk om voor anderen te schrijven. Doe graag moeite voor een persoonlijke, handgeschreven kaart met een mooie boodschap. En heb er mijn beroep van mogen maken.

Wij mensen hebben de bijzondere gave gekregen om met woorden onszelf te uiten. Met woorden kunnen we orde creëren, nieuwe ideeën laten groeien, elkaar beter begrijpen en innige relaties opbouwen. Zelfs als je denkt dat je niet kunt schrijven – zoals je kunt denken niet creatief te zijn – kan schrijven ook voor jou helend en helpend werken.

Dit doet schrijven voor mij:

  • Ik maak er mijn hoofd mee leeg
  • Het brengt me creatieve nieuwe inzichten
  • Ik ervaar meer dankbaarheid voor dat wat er is
  • Het helpt me om vervelende herinneringen een plek te geven
  • Het helpt me meer in het ‘nu’ te leven
  • Het helpt me om herinneringen vast te leggen

Schrijven is zilver, herinneren is goud

De rest van ons team schrijft ook geregeld. Margreet schrijft met haar hele gezin iedere avond na het eten iets persoonlijks in hun gezamenlijke dankbaarheidsboek. “We schrijven grote, maar ook heel kleine momenten in waar we dankbaar voor zijn, zoals ‘het gezellige belletje met oma‘ van Fleur, of wat Julia schreef: ‘Dat ik voor het eerst sinds zes jaar weer op skeelers stond en een prachtige zonsondergang heb gezien.’ We zijn zo een moment op een heel andere manier betrokken bij elkaar, en dat doet iedereen goed.”

Schrijven is zilver, herinneren is goud – welke omlijsting verdienen jouw woorden?

Ontdek onze luxe notebooks, vanaf € 21,95

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.