December. Ieder jaar opnieuw sluiten we het jaar af met deze feestelijke maand. En elk jaar weer gaat december voor veel mensen gepaard met gemengde gevoelens. Aan de ene kant kijk je uit naar alle gezellige momenten, aan de andere kant zie je op tegen de drukte van december. Je verlangt naar mooie ontmoetingen met de mensen die je lief zijn, maar… eerst is er nog zoveel dat moet. Herkenbaar?

Decemberdrukte komt meestal voort uit een gevoel van ‘moeten’. Verwachtingen die we van onszelf hebben – bewust of onbewust – of waarvan we denken dat een ander die heeft. Al dat moeten: mag dat ook wat minder van jezelf? Want als je jezelf ont-moet, ontstaat er ruimte om te ontmoeten.

Daarover schreven we in de Essencio Agenda’s 2022 een korte overdenking:

Ontmoeten is van waarde

Wat kunnen we soms kritisch zijn op onszelf.
We moeten zoveel vinden we.
Succesvol zijn. Er mooi uitzien. Zorgzaam zijn.

Wat als je je ontdoet van je eigen moeten?

En je jezelf ontmoet, zoals je bent?
Jezelf laat zien, zoals je bent?

Je imperfect durft te zijn?
Je durft te falen?
Je kwetsbaar durft te zijn?

We zijn gemaakt om verbonden te zijn.
Wie mag jouw echte zelf kennen?

‘Van jezelf houden en elkaar ondersteunen in het proces naar een authentiek persoon worden, is misschien wel de grootste daad van moed.’ – Brené Brown

Ontdoe je van zelfkritiek.
Je moed zal groeien.

Ont-moet jezelf, ontmoet de ander en geniet van een authentiek en voluit leven.

Essencio - blog - december - druk - decemberdrukte - minder moeten - ont-moet - jezelf - de ander - waarde van ontmoeten - perfectionisme - verwachtingen

 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort overdenkingen? Met de Essencio Agenda’s plan je je tijd vanuit rust en ruimte, maar ontvang je ook volop inspiratie. In de vorm van een quote, opdracht, reflectievraag of korte overdenking zoals hierboven. Passend bij het thema van de agenda, in 2023 is dat ‘Rust en beweging’. Shop jouw agenda en laat je inspireren.