Hollandse luchten. Water. Horizon. Groene weiden en wind in de zeilen. Dat is in een notendop het decor van onze zomer van 2020.

We roepen het al zo vaak: Nederland is een prachtig vakantieland. Vanwege Covid-19 en alle risico’s van dien, kozen wij voor de Nederlandse polder in plaats van het buitenland. Het weer neem je dan op de koop toe, het is wat het is, en het was goed.

Onze zomer stond in het teken van het water. En we kunnen wel zeggen dat het water ons opnieuw te pakken heeft gekregen. Henk – opgegroeid als schipperskind – en ik, als kind vele jaren met de boot vakanties doorgebracht, voelden het opnieuw: water geeft vrijheid en ruimte. Twee dingen die we heel graag vaker willen ervaren. We weten dat we gek zijn op water, maar concreet een langere tijd óp het water zijn is anders.

Ruimte ervaren

Op het water gelden andere wetten. Zwaaien mensen naar elkaar – na bijna 40 jaar is dat nog steeds niet veranderd – en voel je ruimte omdat er geen wegen zijn en overal een horizon zichtbaar is. De vaargeul kan heus druk zijn en opletten geblazen, maar daarbuiten, daar volg je je gevoel – en de wind. Je legt aan waar je wilt, een onbewoond eilandje of voor anker, om even te zwemmen.

Zo dicht op het water merk je dat iedere dag, ieder uur anders is. Zie je hoe het zonlicht weerkaatst in de golven, de verschillende vogels je ziet, de luchten die groter lijken te zijn dan thuis, de ondergaande zon… Je gedachten laten waaien, de wind in je haren, moe worden op een hele andere manier.

De kriebel en zoektocht naar een bootje begon. Maar is het aan ons besteed, ook voor de lange termijn? Hoe groot moet het zijn? We willen er wel een nachtje in kunnen slapen. Maken we er genoeg tijd voor vrij? Er zijn nog zoveel andere dingen belangrijk; werk, huis en tuin, mensen die je wilt ontmoeten. Kortom: twijfel en dim-dammen.

Speel en geniet

Wat was ook alweer mijn voornemen voor deze lange zomer? ‘Speel en geniet, vertraag en verwonder’. Dat laatste lukt wel en gaat bij in de vakantie bijna vanzelf. Maar dat eerste, dat spelen… Hoe en waar kan ik dat doen, zonder het gevoel te hebben dat ik dat wat ik doe – als hobby – óók voor mijn werk kan gebruiken? (Boeken lezen die je verrijken, illustreren, fotograferen, keramiek – want overal is immers een kans…). Welke nieuwe dingen kan ik doen om te ontspannen, te genieten en mijn hoofd leeg te maken naast mensen ontmoeten en de dingen die ik al zo vaak doe?

“Je zult nooit helemaal klaar zijn om te beginnen.”

 

Bootje varen. Zeilen. We besloten de gok te wagen: gewoon dóen en gaan! We hebben een klein kajuitzeilbootje gevonden. En we gaan het meemaken wat het ons gaat brengen.

‘Starten’ en ‘gaan’ zijn werkwoorden. Ze alleen bedenken heeft geen zin. Hup, knopen doorhakken en in beweging komen. Pas dan kom je vooruit en zet je stappen. Stel niet uit. Accepteer dat je nooit helemaal klaar zult zijn om te gaan. Of om de állerbeste keuze te maken. 80% goed is ook goed. Kiezen en tevreden zijn.

“Wij hebben heus niet het meest perfecte bootje. Maar we hebben wel een stap gezet. En vandaaruit zien we wel verder.”

Het is september, een nieuw seizoen ligt voor je. Nieuwe plannen nestelen zich in je hoofd. Kriebels om naar te luisteren. Beloof jezelf in beweging te komen dit seizoen. Het zal je veel brengen. Of het nu om privékeuzes gaat of om je businessdoelen: als je niet de eerste stap zet gebeurt er helemaal … niets.

Stel niet uit – Begin vanwaar je nu bent.

 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.