Ben je bekend met schrijven in notebooks om je dankbaarheid te noteren? Het is een heerlijke gewoonte die je helpt de grote en kleine momenten die voor jou zo waardevol zijn, beter te onthouden. In dit blog schreven we over de waarde van een dankbare levenshouding. Voor jezelf en voor anderen.

Maar misschien bekruipt je soms het gevoel dat je niet meer goed weet wat te schrijven, omdat je al zoveel geschreven hebt? In dit blog delen we je praktische en creatieve tips voor het schrijven in je dankbaarheidsboek, zodat het waardevol én leuk blijft om te doen.

Gratitude is when memory is stored in the heart and not in the mind.
– Lionel Hampton 

Waar moet je eigenlijk over schrijven in een dankbaarheidsboek?

Ik ben dankbaar voor… het mooie weer, lieve vrienden, een huis om in te wonen. Waar ben jij dankbaar voor?

De kracht van je dankbaarheden benoemen, is dat je steeds iets nieuws benoemt. Als je iedere dag opschrijft dat je dankbaar bent voor het mooie weer, vóél je dat dan nog echt?

Het zoeken naar steeds nieuwe dankbaarheden, helpt om die dankbaarheden ook echt te voelen en te ervaren. Ann Voskamp werkte bijvoorbeeld aan een lijst met duizend verschillende punten (van daaruit verscheen haar boek Duizendmaal Dank – een aanrader om te lezen). Als je blijft afwisselen in je dankbaarheden, wordt het schrijven niet oppervlakkig. Je voelt je dankbaarder als je nieuwe gevoelens van dankbaarheid ervaart.

Hoe vind je steeds nieuwe dingen om dankbaar voor te zijn? We ontvangen veel zegeningen die snel aan onze aandacht ontsnappen. Als je details gaat benoemen, zul je merken dat er veel is om dankbaar voor te zijn. Het is fijn om dankbaar te zijn voor ‘het mooie weer’: maar geniet je op dat moment van het zonnetje dat je huiskamer binnen schijnt? Of van de warmte zodat je zonder jas naar buiten kunt? Of van een frisse en zonnige herfstdag?

Deze vragen kunnen je helpen om specifiek te blijven in het benoemen van je dankbaarheid:

 • Wat is er vandaag gebeurd waar je dankbaar voor bent?
 • Wat is er het afgelopen uur gebeurd waar je dankbaar voor bent?
 • Wat is er de afgelopen vijf minuten gebeurd waar je dankbaar voor bent?
 • Voor wie ben je dankbaar in je leven? Denk aan je vrienden, familie, je werk, de buurt waar je woont, de samenleving.
 • Waar heb je voor het laatst om gelachen?
 • Wat zag, las of hoorde je vandaag dat je bijzonder vond?
 • Als je naar buiten kijkt, waar ben je dankbaar voor?
 • Vraag eens aan een dierbare: “Waar zou je dankbaar voor zijn als je mij was?”
 • Welke herinneringen van vroeger hebben een positieve invloed op je leven gehad?

In het Essencio dankbaarheidsboek My Gratitude Journal vind je creatieve kaders die uitnodigen om in te schrijven, tekenen, kalligraferen of handletteren. Je kunt er ook een quote van een kaart, foto of tijdschrift in plakken.

Andere creatieve tips voor het schrijven in je dankbaarheidsboek

 • Leg jezelf geen druk op. Oefenen in dankbaarheid helpt als je een routine hebt, bijvoorbeeld bij je ontbijt of voor het slapen gaan. Maar het schrijven moet niet als verplichting voelen. Blijf positief en liefdevol voor jezelf.
 • Voeg je eigen creativiteit toe: ons dankbaarheidsboek My Gratitude Journal biedt je de ruimte via de afwisselende kaders om te schrijven, te tekenen, te kalligraferen of te handletteren.
 • Plak eens een bijzondere kaart, een bonnetje van een restaurant of een bioscoopkaartje in je dankbaarheidsboek. Fysieke herinneringen aan fijne momenten krijgen zo extra waarde.
 • Vaak gaan onze dankbaarheden over voordelen voor onszelf. Daar is niets mis mee. Maar probeer je dankbaarheden ook eens te beschrijven vanuit de opoffering van een ander vóór jou? Bijvoorbeeld, waar je zou schrijven: ‘Ik ben dankbaar dat mijn vriendin op de kinderen paste, zodat ik een avondje uit kon’, kun je ook schrijven: ‘Ik ben dankbaar dat mijn vriendin een avond opoffert om op mijn kinderen te passen.’ En leuk om diegene een bedankje te sturen daarvoor!
 • Probeer woorden te gebruiken die een gevoel uitdrukken. In plaats van ‘ik ben dankbaar voor het mooie weer’ kun je ook schrijven: ‘ik geniet van de warmte van de zon, van de zonnestralen op mijn gezicht’. Dit laat je emoties meer zien, waardoor het gevoel van dankbaarheid wordt versterkt.

My Gratitude Journal is onderdeel van onze Notes To Live By-collectie. Je ontdekt er ook kaarten met mooie quotes, woorden en zinnen, die je helpen als kompas voor je leven. Een Quote To Note Book om waardevolle quotes in op te schrijven en te bewaren. En een algemeen notitieboek, met ruimte voor dat wat voor jou essentieel is om te onthouden.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.