Hoe maak jij tijd voor ontmoetingen met mensen die je liefhebt? Zie je je vrienden en familie regelmatig? Of zou je ze graag meer willen zien?

Waardevolle ontmoetingen verrijken je leven en zijn goed voor je welzijn, zo blijkt uit onderzoek. En daarvoor hoef je elkaar niet dagelijks te zien of te spreken: goede relaties draaien niet om hoe vaak je elkaar ziet, maar om hoe de kwaliteit van de ontmoetingen is. De meest waardevolle relaties – met familie of vrienden – zijn die waarin je jezelf kunt zijn.

“Friendship freely given and gratefully received is one of life’s greatest gifts.”
— Napoleon Hill

Tips om meer tijd te maken voor belangrijke relaties in je leven

Relaties zijn best iets kwetsbaars, of het nu met vrienden of familie is. Het draait om een gezonde uitwisseling van geven en ontvangen. En het begint bij elkaar echt zien, en de ander de ruimte geven om zichzelf te mogen zijn.

Een paar tips om een relatie te verdiepen:
• Waardeer een ander eens spontaan, met een berichtje, een bloemetje, een compliment
• Durf jezelf te laten zien: vanuit kwetsbaarheid ontstaat verbinding
• Wees eerlijk naar elkaar: spreek uit als je iets dwarszit
• Respecteer de keuzes en mening van een ander
• Geef van harte én ontvang van harte
• Luister naar een ander, probeer diegene te begrijpen
• Wees betrouwbaar, kom beloftes na

Misschien zou je graag meer of andere vriendschappen opbouwen. Voor nieuwe ontmoetingen ben je nooit te oud: van je werk tot een sportclub, van de buurtbarbecue tot een toneelvereniging – nieuwe contacten kun je overal opdoen. Ontdek wat daarin past bij jou, en benut de kansen die zich voordoen.

PS. Dit blog is onderdeel van de serie ‘Verweef je tijd’ – het concept van de Essencio Agenda’s 2021. Hier lees je er meer over.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.