Lente, zomer, herfst en winter. Wat is het bijzonder dat we in Nederland deze seizoenen zo optimaal kunnen beleven. Ieder seizoen heeft zijn eigen karakter, kleuren, geuren en ritme. Wat kunnen we daarvan leren?

In onze Westerse maatschappij lijkt het tegenwoordig vooral lente en zomer te mogen zijn. ‘Stilstaan is achteruitgaan’, wordt veel gezegd. We hebben behoefte aan groei en willen graag steeds méér.

‘Nooit heeft een winter – hoe streng ook – belet dat de rozen in de zomer bloeien.’ – René de Masny

Maar groei kan niet altijd zichtbaar aanwezig zijn. In de natuur groeit niets oneindig door. Er zijn altijd periodes van terugtrekking en verstilling nodig om tot verdere ontwikkeling te komen. De herfst en winter zijn nodig, zodat de groei kan plaatsvinden in de lente en zomer. In de lente is groei dankzij de winter, de herfst kent zijn pracht dankzij de zomer.

Zo werkt de cyclus van de seizoenen:
Lente: ontkiemen en groeien
Zomer: ontwikkelen en bloeien
Herfst: oogsten en loslaten
Winter: rust en bezinning

‘Voor alles wat er gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.’ – Prediker 3:1

Het ritme van de seizoenen kun je zelf dieper en concreter beleven dan dat wat we met ons oog kunnen zien gebeuren in de natuur. De verschillende elementen van de seizoenen vinden we op allerlei manieren terug in ons leven. In het ritme van alledag: de ochtend, middag, avond en nacht. In de levensfases die we doormaken: jeugd, jong-volwassen, oud-volwassen, ouderdom. In hoe we relaties aangaan: kennismaken, hechten, intimiteit aangaan, afscheid nemen. Maar ook in projecten waar we aan werken: een nieuw idee, de ontwikkeling, de voorbereiding en de realisatie.

Hoe pas je de seizoenen toe in je eigen leven?

Het herkennen van de seizoenen in je leven, kan je helpen om een evenwicht te vinden tussen je activiteiten en rustmomenten, en maakt je steviger. Dat kan verspreid over een jaar – hoe leef ik dit jaar mee met de seizoenen? – maar ook in het nu: hoe beleef ik vandaag lente, zomer, herfst en winter? Waarin kan ik groeien en bloeien? Wat mag ik loslaten? En, hoe geef ik vorm aan rust en bezinning?

‘En je ziet door de seizoenen de schoonheid van verval.
De weg die naar de kern leidt, gaat meestal door een dal.’ 
– Stef Bos – Rivier van tijd

We kunnen er zelf voor kiezen wat we met de herfst en winter doen in ons leven. Want ze zullen er, steeds weer, zijn. Sta het jezelf toe en omarm de herfst en winter in je leven. Er komt altijd weer een lente. Zodat het natuurlijke evenwicht je helpt om stevig te staan in een turbulente wereld. 

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.