Iedere woensdag delen wij op Instagram een #reflectiemoment. Een vraag die je een spiegel voorhoudt. Een adempauze midden in de week. Om lessen uit het verleden mee te nemen naar het heden.

Zo op de grens van 2019 en 2020, willen we met je terugblikken op een aantal reflectievragen uit het afgelopen jaar. Om nog even bewust stil te staan bij de vraag: welke lessen uit 2019 kunnen voor jou van waarde zijn voor dit nieuwe jaar?

 

Reflecteer je mee?
Pak pen en papier en schrijf zowel de vraag als het antwoord op. Dit maakt dat je het beter onthoudt en als reminder kunt gebruiken, zodat je meer gaat leven naar wat je hebt opgeschreven. (De vragen staan in willekeurige volgorde, en hoef je niet in één keer te beantwoorden.)

 


Hoe ga jij om met voorspoed én tegenslag?


Wat betekent creativiteit voor jou?


Geef jij je genoeg over aan rust? Als je merkt dat je te druk bent geweest, als je lijf moe is. Verzet je je daartegen, omdat het nutteloos voelt? Of kun je eraan toegeven, en luisteren naar wat je lichaam echt nodig heeft?


Dat wat jij vandaag in de spiegel ziet van jezelf, klopt dat met de werkelijkheid van wie je bent en wilt zijn? Kun je blij zijn met jezelf, niet alleen met de binnenkant, maar ook als het om je uiterlijk gaat? Als je kritisch op jezelf bent, kun je jezelf dan uitdagen om mild te zijn en vanuit liefde naar jezelf te kijken?


Waar ben jij vooral dankbaar voor als je terugdenkt aan 2019?


Wat zorgt voor ruis in je leven? Wat houdt je weg van de essentie? Van de plek waar het helder is, waar je plezier en energie stroomt?


Ieder mens heeft ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn. Heb jij die ruimte? En, gun jij jezelf die ruimte?
Zo nee, waar kun je die creëren, letterlijk of figuurlijk?


Kies jij vanuit je hart of vanuit je hoofd?


“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.” (Søren Kierkegaard)


Wat zijn jouw kernwaarden, van waaruit je wilt leven in 2020? (Hier lees je meer over kernwaarden)


Hoe ga jij om met veranderingen?


Zie je uit naar 2020? Heb je zin in het nieuwe jaar of maak je je druk om wat komen gaat? Als je heel concreet ergens tegenop ziet dit jaar, hoe kun je er dan voor zorgen dat je dat nare gevoel wel even mag voelen maar dat het je niet in beslag gaat nemen?


Hoe zoek jij de stilte op dit jaar? En deze maand? Deze week? Vandaag?


Van welke kleine dingen zou je heel bewust kunnen leren genieten, wat je eerder nog niet deed?


Welke klim moet jij dit jaar overwinnen om van een nieuw uitzicht te kunnen genieten?


‘Ik doe het wel zelf.’ Hoe vaak betrap je jezelf op deze gedachte? Soms denk je dit wellicht, omdat je denkt dat het alleen sneller gaat. Of, omdat je je domweg toch al alleen voelt. Maar hoe zou het zijn als we mensen om ons heen deelgenoot maken van dat waar we mee bezig zijn? En daarbij hen ook dúrven vragen om (praktische) hulp, om mee te denken in iets waar je misschien in vast loopt, of je op blind staart? En, wellicht ook toe kan geven dat je het niet alleen wíl doen. Hoe zou dat zijn? Geniet van de inspiratie van ‘samen’.


Durf jij te léven? En alle emoties die je ervaart een plek te geven?


 

We wensen je een heel bijzonder nieuw jaar toe. Een jaar waarin de contrasten van het leven er mogen zijn. Een jaar waarin je ruimte vindt voor verdieping, stilte en aandacht voor elkaar. Een jaar waarin je tijd kunt maken voor dat wat echt belangrijk voor je is.

Behoefte aan meer vragen? Hier vind je de mooiste reflectievragen van 2018.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs? In onze nieuwsbrief bieden we je twee keer per maand inspiratie, quotes, reflectiemomenten, opdrachten en shoptips over natuur, onthaasting en klein geluk. En iedere eerste dinsdag van de maand ontvang je gratis inspirerende downloads met een (natuur)foto en quote. Meld je hier aan.