De etalages en schappen in de (online) winkels staan er vol mee, zeker rondom feestdagen: kleurrijk verpakte chocolade, grappige hebbedingetjes, bossen bloemen, plastic speelgoed, kostbare parfums en meer. Het aanbod van producten om cadeau te doen is oneindig, maar veel van dit soort cadeaus verliezen al gauw hun waarde. Bijvoorbeeld omdat iets snel stuk gaat, onpraktisch of niet tijdloos is. Het overweldigt me weleens, in de zoektocht naar een betekenisvol en persoonlijk cadeau voor iemand die me lief is. Hoe kies je nu een mooi cadeau, voor je vriendin, man, buurvrouw of moeder, met blijvende waarde?

Het uitzoeken van een persoonlijk en betekenisvol cadeau voor een ander kan een lastige zoektocht zijn. Of het nu gaat om een cadeau voor een verjaardag, verhuizing, bruiloft, bijzondere prestatie, feestdag, ter bemoediging, als bedankje, of gewoon zomaar. Waar sommige feestvierders hun gasten vooraf een overzichtelijk verlanglijstje toesturen, hebben vele anderen geen idee wat ze leuk vinden om cadeau te krijgen. Dan is het voor jou, als gever, de kunst om toch met een passend presentje voor de dag te komen.

Hoe vind je een cadeau dat echt bij iemand past?

Je doet je best om te bedenken wat bij iemand past, maar bij elk cadeau-idee dat in je hoofd ontstaat, komen ook de mitsen en maren: ‘Waar kan ik haar nog blij mee maken, ze heeft toch alles al’, ‘Ik ken hem nog niet zo goed, dus ik weet niet of hij dit wel leuk zal vinden’, of: ‘Waarom lukt het me niet om iets originelers bedenken?’ Voor iedereen die graag tijd en aandacht steekt in het selecteren van een betekenisvol geschenk, zijn deze gedachtes ongetwijfeld herkenbaar.

“Het gaat er niet om hoeveel we geven, maar hoeveel liefde we in het geven stoppen.” – Moeder Theresa

De uitdaging van een betekenisvol cadeau kiezen, ligt dan ook meestal niet in het aanbod of de mogelijkheden. Vaker zit het hem in onze eigen mindset en de lat die we onszelf opleggen bij het geven van een cadeau. Geld of een waardebon geven kan bijvoorbeeld altijd, maar meestal schrijven we die optie snel af. ‘Te onpersoonlijk’, klinkt het dan. Of maken we het onszelf veel te ingewikkeld?

Uit onderzoek blijkt: geven maakt je gelukkiger

Wanneer we teruggaan naar de essentie van geven, laat onderzoek zien dat het geven van cadeaus ons juist gelukkiger en dankbaarder kan maken. Want hoewel het leuk is om een geschenk te ontvangen, toont de wetenschap aan dat we er nóg gelukkiger van worden om een geschenk te geven. Daarbij maakt het niet uit hoe groot of hoe klein het cadeau is. Geven levert je een voldaan gevoel op, doordat je bewust tijd, aandacht en geld in iemand anders hebt geïnvesteerd. Daarnaast benadrukken en symboliseren cadeaus de waarde die je hecht aan jullie onderlinge relatie.

Cadeaus symboliseren de waarde die je hecht aan jullie onderlinge relatie.

Betekenisvolle cadeaus geven: echte aandacht is onbetaalbaar

In de kern draaien betekenisvolle cadeaus om echte aandacht geven en ontvangen. Wat je ook geeft: wanneer je het met oprechte aandacht en liefde uitzoekt, is je geschenk altijd van waarde.

Denk maar eens terug aan het mooiste cadeau dat jij ooit van iemand hebt gekregen. Wat was dat precies? En van wie heb je het gekregen? Wat maakte het cadeau zo waardevol voor jou? Heb je het nog steeds in je bezit?

De kans is groot dat je nu denkt aan iets met emotionele waarde, wat je hebt gekregen van iemand die dicht bij je staat. Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik niet als eerste aan de sieraden denk die ik door de jaren van mijn man Ruben cadeau heb gekregen. Maar ik denk aan de handgeschreven, liefdevolle brieven die hij altijd boven op zijn cadeaus plakt.

Een doordacht en zinvol geschenk, toont je waardering voor de ander. Zo’n cadeau is fijn om te geven en te krijgen.

De waarde van een betekenisvol cadeau ligt dus niet in de prijs ervan, maar in de moeite die je erin steekt. Wanneer je tijd investeert om met aandacht een cadeau te kiezen dat past bij de ander, hoe klein ook, laat je zien dat je om diegene geeft. Een doordacht en zinvol geschenk, toont zo je waardering voor de ander. Zo’n cadeau is fijn om te geven en te krijgen. Oprechte aandacht is onbetaalbaar.

6x tips voor persoonlijke cadeaus met betekenis

Graag helpen we je praktisch op weg bij het vinden van een persoonlijk cadeau met betekenis. Hieronder lees je verschillende tips en praktische ideeën. En neem je ook een kijkje in onze webshop?

CADEAUTIP #1: Geef jouw eigen tijd cadeau

In essentie is tijd het meest kostbare wat je kunt geven. Want de tijd die is geweest, komt nooit meer terug. Dus maak tijd voor een ander en geef eens jouw eigen tijd cadeau. Maak zelf een waardebon, die in te wisselen is voor een dagje samen op pad (zie cadeautip 2), of om in die tijd iets voor de ander te doen, gewoon thuis. Zoals een keer uitgebreid koken, gezellig samen tuinieren of houd een spelletjes- en filmavond.

 

Essencio_kaartenset_note_to_self_maak_tijd_voor_wat_belangrijk_is
Kaart ‘Maak tijd voor dat wat belangrijk is.’ – uit Notes To Live By kaartenset Genoeg Tijd

 

CADEAUTIP #2: Geef een ervaring en schenk kostbare herinneringen

Samen eropuit en iets bijzonders beleven, biedt kostbare herinneringen die je niet snel vergeet. Zoals een dagje cultuur ervaren of shoppen in een stad waar je nog niet eerder bent geweest. Boek een nachtje weg naar een bijzondere plek. Bezoek een concert in een mooi theater. Ga samen wandelen in een mooi natuurgebied. Zoek naar een high tea of high wine bij een leuke horecaplek. Bezoek een museum dat je nog niet kent. Ga een dagje struinen aan zee.

“We don’t remember days – we remember memories.” – Cesare Pavese

 

CADEAUTIP #3: Geef iemand waardevolle woorden cadeau

Woorden hebben zoveel kracht. Ze inspireren, bemoedigen, raken of emotioneren je. Het is daarom extra waardevol om iemand waardevolle woorden cadeau te geven. Om met aandacht een lieve kaart voor iemand te schrijven. Of om een poster met een mooie quote cadeau te geven, en daarbij een persoonlijke kaart.

Bij Essencio houden we erg van mooie quotes. Ook in dit blog vind je daarom quotes over geven en citaten over de waarde van cadeaus. In het Quote To Note Book heb je alle ruimte om mooie quotes te bewaren. Misschien is dat het cadeau waar je naar zocht? Goed om te weten: je kunt alle producten in onze webshop ook laten inpakken en er een handgeschreven kaartje bij laten maken.

 

Poster_every morning is a blessing_essencio_vierkant-9539
Stijlvolle A4-poster ‘Every morning is a blessing.’

 

CADEAUTIP #4: Geef iets cadeau dat de wereld een beetje mooier maakt

Veel goede doelen hebben op hun website een pagina met cadeaus om te geven. Zo maak je niet alleen de gever, maar ook iemand die hulp nodig heeft blij! Er bestaat ook een Goede Doelen Cadeaukaart. Of geef een duurzaam cadeau dat bijdraagt aan een betere wereld, bijvoorbeeld door een boom te planten via TreesForAll.

CADEAUTIP #5: Geef een cadeau dat voor iedereen waardevol kan zijn

Sommige cadeaus zijn voor bijna iedereen geschikt. Bijvoorbeeld omdat ze op meerdere manieren te gebruiken zijn of in ieders dagelijks leven nuttig kunnen zijn. Geef bijvoorbeeld een stijlvol notitieboek, zoals My Essential Notes (ook verkrijgbaar als cadeaupakket). Voor persoonlijk gebruik of om samen met je partner of gezin in te vullen. Om mooie herinneringen of dankbare momenten in te onthouden en na te lezen.

Essencio - cadeaupakket - Notes - 2
Leg je waardevolle herinneringen en mooie momenten vast in het stijlvolle notebook My Essential Notes

 

CADEAUTIP #6: Geef iets cadeau dat je zelf ook zou willen krijgen

Vind je het nog steeds moeilijk om te bedenken welk cadeau je moet geven? Draai het eens om: wat zou je zelf graag willen krijgen van diegene? Misschien is dát wel hetgeen wat je de ander cadeau kunt geven.

Bonustip: Wil je zelf ook graag verrast worden op je eigen verjaardag? Geef dan de Essencio Verjaardagskalender cadeau 😉