Al enkele jaren delen we op woensdag via Instagram een #reflectiemoment. Een vraag die je een spiegel voorhoudt. Een adempauze midden in de week. Om lessen uit het verleden mee te nemen naar het heden.

Zo op de grens van 2020 en 2021, willen we met je terugblikken op een aantal reflectievragen uit het afgelopen jaar. En wat was het een bizar en bijzonder jaar door Covid-19. Daarom willen we je juist nu uitnodigen om bewust stil te staan bij de vraag: welke lessen van 2020 kunnen voor jou van waarde zijn voor 2021?

 

Reflecteer je mee?
Pak pen en papier en schrijf zowel de vraag als het antwoord op. Dit maakt dat je het beter onthoudt en als reminder kunt gebruiken, zodat je meer gaat leven naar wat je hebt opgeschreven. (De vragen staan in willekeurige volgorde, en hoef je niet in één keer te beantwoorden.)

 


‘Minder streng zijn naar jezelf is een weg naar meer ontspanning en zelfcompassie.’

Sta hier eens bij stil. Kan dit werken voor jou? Of: welke manieren heb jij ontwikkeld om te ontspannen en goed te zijn voor jezelf dit jaar? Kun je ze ook in 2021 geregeld toepassen?


Soms is het goed om uit te zoomen en het grote plaatje te zien. Om te staren naar de horizon, vooruit te kijken, en te dromen over dat wat in het verschiet ligt.

Soms is het goed om het dichtbij te zoeken. Om stil te staan, door je knieën te zakken. Om te ontdekken wat er voor je ligt, wat al zo dicht bij is, maar waar je bijna overheen gekeken had.

Wat zijn – ondanks alles – jouw zegeningen in 2020 geweest?


Wanneer was je helemaal in je element dit jaar?

Je kent het gevoel vast, de tijd vliegt en alles gaat vanzelf. Haal dat moment weer even terug, en geniet er nogmaals van. En probeer er in 2021 bewust tijd voor te maken.


Wat was het mooiste compliment dat je dit jaar hebt ontvangen?

Neem even de tijd om hier over na te denken en geniet opnieuw van dat moment uit je herinnering.


“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.”
– Søren Kierkegaard


Wat kun jij leren van de seizoenen?

De natuur geeft veel inspiratie en lessen (hier lees je daar meer over). In welk seizoen leef jij nu? Wat merk je daarbij op, en hoe kun je dat toepassen in je leven?


Waar zou jij graag mee willen starten wat je nog niet durft, omdat je denkt er niet helemaal klaar voor te zijn?

Hoe kun je wél alvast een (kleine) stap zetten, zodat je ook alvast het plezier ervan gaat ervaren?


Hoe zoek jij de stilte op in 2021? En deze maand? Deze week? Vandaag?


Hoe ben jij geworteld?

Wanneer de wortels van een boom stevig in de grond zitten, dan blijft hij in weer en wind staan. Van welke kant de tegenslag ook komt, hij zal meebewegen en zich niet verzetten.

Hoe doe jij dat?

Je zult niet altijd fier rechtop staan, maar wat scheef af en toe. Dat is ook oké. Als je gegrond bent, kun je dat hebben. Zorg voor diepe wortels.

Op welke plek ervaar je luwte? Daar zit je groei. Omarm het en hou vol. En laat de zon maar schijnen.


Maak jij genoeg tijd voor dat wat belangrijk voor je is?

‘Wat vliegt de tijd!’ – we zijn gauw geneigd om dat te zeggen. Herkenbaar?

Hoe is dat bij jou? Heb je voldoende tijd voor alles wat je graag wilt doen? Of zou je liever meer tijd hebben, voor sport, vrijwilligerswerk, vrienden of jezelf?


Ben jij trouw aan jezelf?

Geef jij jezelf de ruimte? In je gezin, op je werk, in relaties met anderen?

Jij bent immers net zo belangrijk als ieder ander.


“Balance is not something you find, it’s something you create.”
– Jana Kingsford


Temidden van de chaos en drukte om je heen is het iedere dag opnieuw zoeken naar de juiste balans in alles wat om aandacht vraagt.

Je zou zo maar – door alle dingen die moeten – niet meer goed kunnen zien dat het belangrijk is om te focussen.

Niet alles tegelijk goed willen doen kan je helpen. Echte aandacht voor je werk, voor je kinderen, voor het even genieten van een kopje koffie. Focus geeft rust en resultaat.

Dingen één voor één de aandacht geven die het verdient, maakt dat je minder uit balans raakt. En ja, dat is een uitdaging.


Hoe blijf jij positief denken als de coronatijd ook in 2021 nog voortduurt? (Hier vind je tips over positief denken)


Waar verlang je naar?

Soms merk je het: je voelt je onrustig, dingen lopen niet zoals je hoopt, je wordt ongeduldig.

Waar verlang je naar? En komt dat verlangen voort uit vluchtgedrag van je huidige situatie (minder stress of haast, meer zon – is het al voorjaar?) of is het een verlangen dat dieper komt, vanuit je hart?

Een verlangen naar meer verbinding met dierbaren, meer de natuur opzoeken, meer stille tijd? “Het hart. Het verlangen. Het lef. En alles klopt.”


 

2020 zal ons nog lang bijblijven. We hopen dat jouw inzichten uit dit jaar positief bijdragen aan het nieuwe jaar. We zien hoopvol uit naar wat 2021 ons brengt.

We wensen je een jaar waarin je mag ervaren dat je je bezigheden op een natuurlijke manier met elkaar kunt verweven. Een jaar waarin je ruimte vindt voor verdieping, stilte en aandacht voor jezelf en anderen. Een jaar waarin je tijd kunt maken voor dat wat echt belangrijk voor je is.

 

Wil je wekelijks even stilgezet worden? Volg ons op Instagram. Het reflectiemoment biedt je altijd een natuurbeeld waarop je de horizon ziet, daar waar de aarde en lucht elkaar raken. Want ruimte om te kijken, geeft ruimte om te denken.

Behoefte aan meer vragen? Hier vind je de mooiste reflectievragen van 2019.