Als je werkt aan een belangrijk project, een creatieve opdracht of gewoon je dagelijkse taken, is een rustige en inspirerende werkplek van grote waarde. Een plek waar je je kunt concentreren, maar waar je ook geïnspireerd raakt. Een plek die niet alleen functioneel is, maar ook stijlvol is ingericht en je motiveert. Zodat je productief en fijn kunt werken of studeren. In dit blog delen we zes tips om jouw kantoor of werkruimte te veranderen in een bron van rust en inspiratie.

TIP 1: Minder is meer

Verlang je naar een werkkamer of kantoor die meer rust en inspiratie uitstraalt? Geconcentreerd en prettig kunnen werken, begint met het organiseren van je werkplek. Hierbij geldt dat minder meer is.

Kies een harmonieus kleurenpalet voor je werkplek. Gebruik op de muur zachte, natuurlijke kleuren zoals pastelblauw, lichtgroen, crème of warm grijs voor een kalmerende sfeer. Combineer ze met wit, of met een donkerdere tint van dezelfde kleur. Zo creëer je een stijlvol contrast, maar behoud je de rust en eenheid. Eenheid in kleur zorgt voor een gevoel van samenhang en helpt je om gefocust te blijven. Vermijd schreeuwerige kleuren die afleidend kunnen werken.

Zorg ook dat je bureau en de ruimte daaromheen opgeruimd zijn. Opruimen is daarbij een middel, geen doel. Probeer zoveel mogelijk overzicht te creëren, waarbij je niet wordt afgeleid door overbodige rommel. Stapeltjes kaarten, bonnetjes en andere post leiden je niet meer af als je ze organiseert in een brievenbakje. Losse papieren of rekeningen verzamel je in een map, die je eens per zoveel tijd uitzoekt en verwerkt.

TIP 2: Organiseer je bureau en taken met stijlvolle stationery

Een georganiseerd bureau leidt tot een georganiseerde geest. Maak gebruik van stijlvolle en praktische stationery om je werkruimte netjes te houden. Kies voor mooie bureau-accessoires zoals een agenda, planners, notitieblokken, mappen en pennenhouder die passen bij je kleurenpalet. Ken je bijvoorbeeld onze stijlvolle Business Agenda al? Die hebben we speciaal ontwikkeld voor ondernemende vrouwen die graag een rustige, zakelijke planner gebruiken.

Heb je een eigen bedrijf en wil je graag aantrekken vanuit verbinding en vertrouwen? Dan past onze luxe, gedrukte werkboek voor ondernemers misschien goed bij jou. Het biedt je inhoudelijke verdieping over contentmarketing en de verbindende kracht verhalen, maar dit werkboek is ook een plaatje op je bureau. Meer over weten? Lees dan ook dit blog met informatie over het werkboek.

 

Essencio Agenda Business familie planner 2024 - Vertraag en verwonder-6771
Essencio Business Agenda 2024 – € 21,95
Essencio - Blog - Gefocust werken in stijl - 6x tips voor een rustige en inspirerende werkplek
Notitieblok ‘To do – or not to do’, verkrijgbaar in 2 tinten – € 6,95

TIP 3: Zorg voor voldoende natuurlijk licht om je heen

Niets is zo belangrijk als voldoende natuurlijk licht in je werkruimte. Plaats je bureau bij voorkeur in de buurt van een raam, dan kun je genieten van het daglicht. Natuurlijk licht geeft niet alleen een gevoel van ruimte, maar het is ook bewezen dat het je energieker en alerter houdt tijdens je werk. Voeg indien nodig sfeervolle verlichting toe, zoals een mooie bureaulamp. Zelf steken we soms ook graag kaarsen aan als we aan het werk zijn, ’s avonds of in het najaar.

“A room is not a room without natural light.”
– Louis Khan

A6-kaart ‘Protea’ – € 1,75

 

TIP 4: Hang stijlvolle posters en kaarten op met motiverende beelden of teksten

Zeker wanneer je veel alleen werkt, kan het soms lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Je inspiratie is even op of je twijfelt: ‘Gaat dit me allemaal wel lukken?’. Wat kan helpen is om een aantal mooie posters en kaarten op te hangen boven je bureau. Met beelden waar je graag naar kijkt, om je inspiratie te prikkelen. En met quotes of affirmaties die je bemoedigen en positief laten denken. In onze shop vind je bijvoorbeeld de kaartenset ‘Zelfliefde’ en ‘Lichter leven’, maar ook posters met inspirerende teksten.

Ook persoonlijke accessoires met een subtiele link naar wie jij bent en waar je voor staat, kunnen een inspirerende toevoeging zijn voor je kantoor. Denk aan een plankje met je favoriete boeken, foto’s van plekken waar je graag komt, oude ansichtkaarten met een dierbare boodschap of een boeket met je lievelingsbloemen. Selecteer je items passend bij het kleurenpalet van je werkplek, om de rust en eenheid te bewaren.

“Surround yourself with the things you love.
Discard the rest.”
– Kate Spade

Essencio - Blog - Gefocust werken in stijl - 6x tips voor een rustige en inspirerende werkplek2
A4-poster ‘Sedum’ – € 7,95 | Kaartenset ‘Zelfliefde’ – € 12,95

TIP 5: Planten geven rust en helpen je focus verhogen

Voeg wat groen toe aan je werkplek! Planten brengen niet alleen extra sfeer in je werkkamer, maar ze dragen ook bij aan rust. Studies hebben aangetoond dat planten stress kunnen verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Kies planten die weinig onderhoud vergen, zoals een cactus, vredeslelie, of sansevieria.

TIP 6: Maak het jezelf comfortabel

Een comfortabele werkplek is essentieel voor je productiviteit. Niets is zo storend als wanneer je steeds merkt dat je niet lekker zit of pijn in je rug of schouders hebt. Investeer in een ergonomische bureaustoel en zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat, zodat je polsen en armen ontspannen kunnen rusten terwijl je typt.

Voeg ook zachte materialen toe, zoals een gezellig vloerkleed onder je bureau of een paar decoratieve kussens op je stoel. Het creëren van een comfortabele omgeving zal je helpen je beter te focussen en minder afgeleid te worden.

Met deze zes tips kun je jouw werkplek veranderen in een rustige en inspirerende omgeving. We hopen dat ze je helpen om gefocust te werken in stijl; omringd door harmonieuze kleuren, licht, ruimte en motiverende accessoires. Met welke tip ga jij als eerste aan de slag?